Verklaring van Rechtswege Curaçao

Verklaring van Rechtswege Curaçao

Verklaring van Rechtswege Curaçao

0
0

Je hebt een Verklaring van Rechtswege nodig als je tijdelijk wilt gaan werken of stage wilt lopen op Curacao. Dit ongeacht of je je wilt gaan inschrijven als inwoner of niet. Er bestaat veel onduidelijkheid over de Verklaring van Rechtswege. Vandaar heb ik alle belangrijke punten over deze verklaring even op een rijtje gezet.

Wanneer vraag ik een VvR aan?

Er zijn twee situaties waarin je een Verklaring van Rechtswege aanvraagt: 

 1. Je gaat jezelf inschrijven als inwoner op Curaçao
 2. Je wilt gaan werken op Curaçao zonder jezelf in te schrijven als inwoner

Situatie 1: Ik wil tijdelijk werken op Curaçao zonder inschrijving

Als je tijdelijk wilt werken op Curaçao, heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Deze verklaring wordt in de volksmond ook wel ‘werkvergunning’ genoemd. Met deze verklaring kun je op Curacao werken zonder jezelf officieel te hoeven inschrijven in het bevolkingsregister. Ten opzichte van buitenlanders heb je als Nederlander het grote voordeel dat je maximaal 6 maanden per kalenderjaar op Curacao mag blijven zonder je Sedula (= document dat bewijst dat je bent ingeschreven op Curacao). Tijdens het proces van de aanvraag van de VvR mag je ook al werken op het eiland. Dit maakt werken op Curacao natuurlijk een stuk makkelijker.  

Situatie 2: Ik wil me officieel inschrijven in het bevolkingsregister

Ook wanneer je je wel op Curaçao gaat inschrijven, moet je een VvR aanvragen.  In andere woorden, als je maar 1 dag, 6 maanden of langer of Curaçao wilt wonen en werken, heb je een Verklaring van Rechtswege nodig.   

 

Hoeveel kost een Verklaring van Rechtswege?

Een VvR kost over het algemeen NAFL. 615 per persoon. Helaas geld er voor kinderen geen korting. Als je student bent en stage gaat lopen, heb je geluk. Dan kost het NAFL. 525.

Hoe vraag ik een Verklaring van Rechtswege aan?

Vanaf 1 September 2016 is de regelgeving omtrent de aanvraag van de VvR veranderd. Je kunt een VvR aanvragen nu alleen nog maar online aanvragen. Zo werkt het:

 1. Open de website van de Ministerie van Justitie van Curaçao
 2. Log in
 3. Maak een account aan en ga naar Toelating aanvragen
 4. Beantwoord de toelatingsvragen. Als je geboren ben in Nederland, mote je bij de tweede vraag ’Niet van toepassing’ kiezen.
 5. Vul je profiel compleet in
 6. Voeg een digitaal kopie toe van wat er gevraagd wordt, bijv. je paspoort. Als er gevraagd wordt voor een betalingsbewijs, moet je dat apart toevoegen per gezinslid      

Vereiste documenten

Als je een Verklaring van Rechtswege gaat aanvragen, moet je wel de nodige documenten in je bezit hebben. Volgens de KGMC zijn dat de volgende:

 • Kopie van geldig paspoort van elk persoon die een VvR aanvraagt
 • Kopie geboorte uittreksel (niet ouder dan 6 maanden).
 • Bewijs van goed gedrag van ieder persoon boven de 18 jaar (mag niet ouder dan 3 maanden zijn).
 • Kopie van de huwelijksakte, indien je getrouwd bent (niet ouder dan 6 maanden).
 • Samenwonenden dienen een kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst aan te leveren. Deze moet afgesloten zijn in Nederland.
 • Ouders met kinderen dienen een aanmelding of inschrijving van school aan te leveren
 • Als alleen een van de ouders of een kind naar Curaçao gaat en er blijft een ander achter, moet je een paspoort kopie indienen van de achterblijvende ouder. Ook is het vereist om een verklaring in te dienen van dat bewijst dat de  achterblijvende ouder geen bezwaar maakt. Een kopie van de uitspraak van het Gerecht is ook voldoende.
 • Om te bewijzen dat je genoeg financiele middelen (geld) in je bezit hebt, dien je een volledig ingevulde Werkgeversverklaring en kopie van je paspoort indienen. Ook dien je een bewijs aan te leveren dat aangeeft dat j beschikt over voldoende middelen van bestaan.
 • Als de aanvraag door een ander persoon is ingediend, moet die persoon een machtiging meebrengen

En nu weet je het! Zo vraag je dus een Vvr aan. Meer vragen? Stuur een email naar info@caribex.nl

Deze informatie is mede mogelijk gemaakt door Caribex Shipping. Ben je van plan te emigreren naar Curaçao? Bekijk dan onze prijzen en vraag een offerte aan.

tags:
Kaylee Hey! My name is Kaylee, proud Curacaoan and blogger for Caribex Shipping. I moved to the Netherlands 13 years ago and have been living there ever since. I enjoy swimming, writing and photography. With a background in marketing and SEO, contributing to this blog is a no-brainer. I hope you enjoy my posts. Make sure to like, share and comment!